Actualitate
Ce salarii de la stat au șefii bisericilor recunoscute. Funcțiile lor, asimilate cu cele publice. Cel mai mare venit: 4800 de euro

Ce salarii de la stat au șefii bisericilor recunoscute: Ei sunt plătiți de stat cu sume echivalente cu cele primite de miniștrii, secretari de stat sau președinți ai celor două camere.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române are cel mai mare salariu lunar de 23.920 lei (aproximativ 4.800 de euro), iar arhiepiscopul major greco-catolic primește 21.840 lei.
Aceeași sumă, 21.840 lei, o primesc lunar mitropoliții BOR, mitropoliților romano-catolici, precum și altor șefi de cult din România (episcopi, muftii, rabini, președinți de Uniune religioasă).
Informațiile oficiale vin de pe siteul Secretariatului General pentru Culte.

Sursa: Secretariatul de Stat pentru Culte
Alte funcții în biserici și culte, plătite de stat:
Ce salarii de la stat au șefii bisericilor recunoscute
Statul acoperă integral salariile înalților ierarhi bisericești prin Secretariatul de Stat pentru Culte.
Conform informațiilor prezente pe site-ul Secretariatului pentru Culte, pentru 2024, bugetul alocat contribuției la salarizarea personalului de cult este de 1,2 miliarde de lei, sumă care include și sprijin pentru preoți și profesori teologi, deși în cazul posturilor de execuție acoperirea nu este totală.
Personalul de conducere al cultelor recunoscute este asimilat funcțiilor de demnitate publică, ceea ce explică nivelul salarial ridicat, comparabil cu cel al înalților funcționari ai statului.
La această dată, conform site-ul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Alba Iulia nu are episcop-vicar.
BOR vrea mai mulți episcopi-vicari
Mai multe mitropolii au propus numirea unor noi episcopi-vicari, ceea ce ar fi dus la creșterea numărului de înalți clerici plătiți de stat.
Din cele șase posturi propuse inițial în Sinodul BOR, au mai rămas doar două. Personalul de conducere al cultelor recunoscute este asimilat funcțiilor de demnitate publică.
Astfel, funcțiile de episcop și de episcop-vicar patriarhal sunt echivalate cu cele ale vicepreședinților comisiilor permanente din Senat și Camera Deputaților.
Sinodul BOR se va întruni miercuri, 2 iulie, iar pe agendă s-ar afla și validarea unor noi episcopi-vicari, potrivit Adevărul.
Aceștia beneficiază de salarii plătite integral de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, pe baza unui buget aprobat anual.
Unele propuneri pentru posturile de episcopi-vicari au fost deja aprobate și făcute publice. De exemplu, cazul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care pe 19 iunie a avizat propunerile a doi candidați pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Cei propuși sunt arhimandriții Teofil Anăstăsoaie și Nicolae Dănilă, favorit fiind primul, reprezentantul Patriarhiei la Locurile Sfinte. Statutul BOR impune existența a două candidaturi pentru alegerea unui episcop-vicar, potrivit Doxologia.
O altă propunere către Sinodul BOR vizează numirea unui episcop-vicar cu rol de ambasador pentru Europa, favorit fiind monahul Augustin, fost rasofor Viorel Coman, tuns în monahism în martie 2025.
În doar patru luni, acesta a parcurs toate etapele necesare pentru a fi eligibil funcției de episcop-vicar.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
CometFire
marți, 01.07.2025 at 23:24
Disgusting!!!
pilu
miercuri, 02.07.2025 at 13:40
Problema nu sunt mahării ci preoții care deja au ajuns cam trei-patru într-o biserică și școala poduce în continuare cu toate că biserici nu se mai ridică. Ce bine ar fi să avem trei-patru doctori de aceiași specialitate în spitale. Dar noi o dăm cu preoții, cu toate că nu la popă te duci când ești bolnav.
Dacia
joi, 03.07.2025 at 12:58
De aici se pot face economii.Personaje inutile, care dacă ar dori să propovăduiască ar trebui să o facă gratuit nu să trăiască usor și bine pe spatele lui Isus și a unor mituri străine nouă. În 2023 sau 2024 19% din buget a fost destunat cultelor, noi împrumutăm bani să ducem in spate personaje care nu aduc nici un folos, nici un bine românilor.