Câmpeni
UPDATE ȘTIREA TA: Situație alarmantă pe râul Arieș: sute de pești morți, după ce un constructor a turnat beton direct în albie

Sute de peștii morți pluteau pe râul Arieșul Mare, în seara zilei de 1 iulie 2025, între Arieșeni și Albac, din cauza unei poluări masive a râului. Apa avea o tentă albă-albăstruie și era acoperită de spumă groasă.
Actualizare, 2 iulie, ora 14:30 – Potrivit IPJ Alba, la data de 1 iulie, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, în albia râului Arieș, pe raza localității Arieșeni, ar fi pești morți.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, a reieșit faptul că, în albia râului Arieș, pe raza localităților Galbena, Arieșeni și Bucinișu, se observă mortalitate piscicolă.
De asemenea, polițiștii au constatat că, pe malul stâng al râului Arieș, pe raza localității Arieșeni, un bărbat de 26 de ani, din localitatea Bistra, a construit un zid din beton, iar cu ocazia construirii acestuia, în râul Arieș, s-ar fi produs scurgeri de beton și alte materiale folosite.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de infectarea apei, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.
Actualizare, 2 iulie, ora 09:30 – Poluarea semnalată a fost cauzată de către un constructor care a turnat o fundație din beton direct în albia râului, lângă Arieșeni.
Contactat de către Alba24, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, Valentin Dican, a transmis că într-o primă fază reprezenții instituției au preluat probe de apă pentru a identifica poluatorul. De asemenea, a fost dispusă oprirea lucrărilor.
Potrivit legii, cel care a turnat beton în albia râului riscă o amendă minimă de 10.000 de lei dacă este persoană fizică, iar dacă este persoană juridică amenda este de cel puțin 35.000 de lei.
Totodată, cel care a executat lucrarea ilegală va fi obligat să aducă albia râului la starea inițială.
Știrea inițială: Imaginile transmise de cititorii Alba24 din zona Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara și Albac arată dimensiunea reală a dezastrului.

Potrivit acestora, poluarea ar proveni din canalizări ilegale și fose septice neautorizate deversate direct în râu sau din spălarea unor utilaje de construcții și deversarea directă a resturilor de ciment și aditivi chimici în apă.
„Apa arată ca un amestec de ciment, cu spumă groasă și miros înțepător. Peștii morți sunt peste tot.
Așa ceva nu a fost niciodată pe Arieș. Toată fauna piscicolă este moartă”, ne-au transmis martorii oculari ai dezastrului ecologic de pe râul Arieș.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News