Blaj
Trei ierarhi români, prezenți la Vatican la începutul slujirii petrine a Papei Leon al XIV-lea

Trei ierarhi români, prezenți la Vatican la începutul slujirii petrine a Papei Leon al XIV-lea. La Vatican a fost celebrată, duminică, 18 mai, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie care a marcat solemn începutul slujirii petrine a noului Suveran Pontif, Papa Leon al XIV-lea.
Evenimentul a adunat mii de credincioși din întreaga lume și numeroși reprezentanți ai ierarhiei catolice, printre care și trei ierarhi români de seamă.
România a fost reprezentată la cel mai înalt nivel de:
- Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în calitate de delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
- Înalt Preasfinția Sa Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.
- Preasfinția Sa Benoni Ambăruș, Episcop auxiliar al Diecezei de Roma, originar din România.
Prezența celor trei ierarhi români la această liturghie istorică subliniază importanța legăturilor dintre Biserica Catolică din România și Sfântul Scaun, dar și participarea activă a comunității catolice românești în viața universală a Bisericii.
Papa Leon al XIV-lea a fost ales recent în conclavul desfășurat la Vatican și este așteptat să imprime un nou suflu spiritual și pastoral pontificatului său, au transmis reprezentanții Bisericii Greco-Catolice.
Liturghia de început a slujirii petrine este unul dintre cele mai importante momente ale pontificatului, simbolizând asumarea misiunii de păstor universal al Bisericii Catolice.
Ce este slujirea petrină?
Slujirea petrină (numită și „ministerul petrin” sau „slujba petrină”) este termenul prin care se face referire la rolul și responsabilitățile Papei, ca succesor al Sfântului Apostol Petru, în conducerea Bisericii Catolice.
„Petrină” vine de la Petru – primul dintre apostoli și, conform tradiției catolice, primul episcop al Romei.
Papa, ca episcop al Romei, moștenește această „slujire petrină”, adică misiunea pe care Isus i-a încredințat-o lui Petru: „Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea” (Matei 16,18).
După alegerea Papei într-un conclav, slujirea sa ca papă începe oficial printr-o liturgie de inaugurare a pontificatului, adesea celebrată în Piața Sfântul Petru. Aceasta nu este o „încoronare”, ci o asumare a misiunii de păstor universal al Bisericii.
Așadar, „slujba petrină” este mai mult decât o funcție – este o misiune spirituală și teologică cu rădăcini în tradiția apostolică și învățătura Bisericii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News