Eveniment
VIDEO: Nicușor Dan a depus jurământul de președinte al României. Este al cincilea șef de stat ales după Revoluție

Preşedintele ales Nicuşor Dan a depus, luni, jurământul în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie, urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului.
Este ultimul pas pentru ca noul preşedinte ales, Nicuşor Dan, să îşi înceapă mandatul de preşedinte al României, după câştigarea alegerilor prezidenţiale, în turul doi de scrutin, pe 18 mai, în competiţia cu liderul AUR George Simion.
În sală sunt prezenţi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, principesa Margareta, patriarhul Daniel, reprezentanţi ai corpului diplomatic, membri ai Guvernului, şefi de instituţii lideri politici.
Parlamentarii AUR, SOS România şi POT nu au fost prezenţi la ceremonie.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” a rostit noul președinte.
Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.
Ce vârste au avut la instalare președinții României
Iată o listă cu vârstele președinților României la momentul învestirii în funcție:
- Nicolae Ceaușescu ( 1974) – 56 ani dar în realitate a condus România din 1965 când avea 47 de ani
1965 – Ceaușescu devine lider al PCR după moartea lui Gheorghiu-Dej. În 28 martie 1974, prin modificarea Constituției, este înființată funcția de Președinte al RSR, cu puteri sporite. Nicolae Ceaușescu este ales de Marea Adunare Națională ca primul președinte al României (titlul oficial: Președinte al Republicii Socialiste România) în 1974.
- Ion Iliescu (1990) – 60 ani
- Emil Constantinescu (1996)- 57 ani
- Traian Băsescu (2004) – 53 ani
- Klaus Iohannis (2014) – 55 ani
- Nicușor Dan (2025) – 55 ani
Nicușor Dan- al cincelea președinte ales după Revoluție
Nicușor Dan a devinit, oficial, al cincilea președinte al României ales democratic după Revoluția din 1989. Cu un parcurs atipic – de la matematician și activist civic, la primar general al Capitalei și apoi președinte – victoria sa marchează o ruptură semnificativă de logica politică a ultimelor trei decenii.
Succesiunea președinților postdecembriști:
- Ion Iliescu – 1990–1996 și 2000–2004. Iliescu este considerat liderul tranziției postcomuniste. A ocupat funcția de trei ori.
- Emil Constantinescu – 1996–2000. Reprezentant al opoziției anticomuniste, simbol al alternanței democratice.
- Traian Băsescu – 2004–2014. Două mandate succesive, profil de lider reformator și conflictual. A fost considerat un ”președinte jucător”. La scurt timp după finalizarea mandatului s-a descoperit că a fost informator al securității. Din acest motiv i-au fost retrase toate drepturile de care beneficia ca fost președinte.
- Klaus Iohannis – 2014–2024. Două mandate, orientare pro-europeană, cu un stil calm și moderat, dar și cu nivel ridicat de aroganță.
- Nicușor Dan – ales în 2025 – al cincilea președinte al României postcomuniste, cu un mesaj centrat pe legalitate, profesionalism și reformă.
Un președinte din afara sistemului
Ajuns la Cotroceni la vârsta de 55 de ani, Nicușor Dan este primul șef de stat provenit din zona societății civile, fără o carieră politică tradițională și fără susținerea partidelor mari care au dominat scena politică timp de 30 de ani. Victoria sa este interpretată de analiști drept un semnal puternic din partea electoratului, care cere o resetare a modului în care se face politică în România.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ovidiu
luni, 26.05.2025 at 12:31
aursospot…pe strada…
Niki
luni, 26.05.2025 at 12:45
În strada să rămână definitiv